Przepis na rosół mieszany 📖

Składniki:
- 1 kg mieszanki drobiowych mięs (np. kury, indyka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry wody
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso drobiowe dokładnie umyj i połóż w dużym garnku.
2. Dodaj połowę cebuli, cały por, 1 marchewkę i 1 pietruszkę. Dodaj także 2 ząbki czosnku.
3. Zalej wszystko wodą, tak aby składniki były przykryte.
4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Zdejmuj zbierając powstałą pianę.
5. Po dwóch godzinach dodaj drugą marchewkę i pietruszkę, pokrojone w plastry. Dodaj także pozostały czosnek.
6. Gotuj całość jeszcze przez godzinę lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i warzywa dobrze ugotowane.
7. Przed serwowaniem usuń całe warzywa i mięso z wywaru. Mięso możesz podać z osobna jako drugie danie.
8. Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku.
9. Rosół podawaj z dodatkiem ugotowanej kluski, makaronu lub ryżu. Smacznego!

Podobne przepisy

dobry rosół mieszany
gulasz mieszany
pasztet mieszany
gyros mieszany
bigos mieszany