Przepis na leczo dla dzieci 📖

Przepis na leczo dla dzieci:

Składniki:
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Wykonanie:
1. Warzywa dokładnie umyj, obrusz i pokrój w drobną kostkę. Możesz też pokroić je w paski, jeśli Twoje dziecko preferuje większe kawałki.

2. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, i smaż przez chwilę, aż zmiękną.

3. Dodaj pokrojone warzywa (papryki, cukinię i marchewkę) i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Następnie dodaj passatę pomidorową, suszone oregano, paprykę słodką, sól i pieprz. Mieszaj wszystko razem.

5. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą dobrze ugotowane.

6. Na koniec sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

7. Leczo podawaj najlepiej na gorąco, solo lub jako dodatek do ulubionego makaronu.

Smacznego!

Podobne przepisy

dla dzieci
karkowke dla dzieci
krupnik dla dzieci
krupnik dzieci
pierogi dla dzieci