Przepis na leczo szparagowe 📖

Leczo szparagowe to proste i pyszne danie, które możesz przygotować w kilku prostych krokach. Oto przepis:

Składniki:
- 500 g szparagów
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 papryki (czerwona i zielona), pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- opcjonalnie: pietruszka lub koperek do posypania

Instrukcje:

1. Szparagi umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny i dodaj cebulę. Smaż na złoty kolor.
3. Dodaj pokrojone papryki i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
4. Następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż zaczną się uwalniać aromaty.
5. Wrzuć do garnka szparagi i smaż przez kilka minut, aż staną się jędrne.
6. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko razem.
7. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż szparagi będą miękkie.
8. Leczo możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, posypane posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo
fit leczo
leczo fit
leczo leczo
no leczo