Przepis na lekką zupę 📖
Oto przepis na lekką zupę warzywną:Składniki:
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 mały kalafior
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Na dużym rondlu rozgrzej olej rzepakowy.
2. Obierz i pokrój marchewki, cebulę, ziemniaki, pietruszkę, por i kalafior na mniejsze kawałki.
3. Wrzuć pokrojone warzywa do rondla i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż delikatnie się zeszklią.
4. Dodaj bulion warzywny do warzyw i doprowadź do wrzenia.
5. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Gdy warzywa będą gotowe, użyj blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera, aby zmiksować zupę na jednolitą konsystencję.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Zupa jest gotowa do podania! Możesz ją podawać z grzankami lub świeżym koperkiem na wierzchu.
Smacznego!