Przepis na lekki tort 📖
Oto przepis na lekki tort:Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g jogurtu naturalnego
- 400 ml śmietanki kremówki
- 40 g cukru pudru
- ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj na sztywno, dodając cukier stopniowo, a następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
4. Przygotuj blachę o średnicy 22-24 cm - można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką.
5. Wlej ciasto do przygotowanej blachy i piecz przez około 30-35 minut, aż do złocistego koloru i suchego patyczka w środku.
6. Wyjmij upieczony biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
7. W międzyczasie przygotuj krem: Ubij śmietankę kremówkę na sztywno, dodając cukier puder pod koniec ubijania.
8. Gdy biszkopt będzie już wystudzony, przekrój go na dwa placki. Na dolny plack nałóż połowę ubitej śmietanki, a następnie przykryj drugim plackiem.
9. Pozostałą wyrośniętą śmietankę nałóż na wierzch tortu i równomiernie rozprowadź.
10. Na wierzchu dekoruj tort ulubionymi owocami.
11. Przechowuj tort w lodówce przez kilka godzin, aby śmietana się dobrze schłodziła i ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
12. Gotowy tort możesz podawać i cieszyć się jego lekkością!
Smacznego!