Przepis na lekkie danie 📖
Sałatka grecka:Składniki:
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka (zielona lub czerwona)
- 100 g fety
- kilka czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- suszone oregano (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Pomidory, ogórek, cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
2. Wymieszaj je w dużej misce.
3. Dodaj pokruszoną fetę i oliwki.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
5. Polej mieszanką sałatkę i delikatnie wymieszaj.
6. Posyp sałatkę suszonym oregano, jeśli lubisz ten smak.
7. Sałatkę podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!