Przepis na leniwe paluszki 📖

Przepis na leniwe paluszki:

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła

Instrukcje:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, ostudź i zgnieć w misce na gładką masę.
2. Dodaj jajka i sól do ziemniaków, dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto za pomocą drewnianej łyżki, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto przełóż na stolnicę podsypującą odrobiną mąki i uformuj z niego rulon o średnicy około 2-3 cm.
5. Następnie pokrój rulon na kawałki o długości około 5 cm i uformuj z nich paluszki, delikatnie spłaszczając je na końcach.
6. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj do niej sól i masło.
7. Wrzuć paluszki do wrzącej wody i gotuj około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyjmij je z garnka cedzakiem i przełóż na talerz.
9. Możesz podać leniwe paluszki od razu, można również podgrzać je na patelni z maślanką lub jogurtem.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatkę paluszki krabowe
fit leniwe
leniwe
leniwe dyniowe
dobre leniwe