Przepis na leniwe z serem 📖
Przepis na leniwe z serem:Składniki:
- 500 g twarogu (najlepiej mielonego)
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- Tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy lub masło)
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj twaróg, jajko, cukier, cukier waniliowy, mąkę i szczyptę soli.
2. Gładką masę podziel na mniejsze porcje.
3. Na lekko podsypywanej mąką powierzchni uformuj z każdej porcji ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm.
4. Krople ciasta wrzuć do osolonego i zagotowanego osolonego wrzątku.
5. Gotuj przez około 5-7 minut, aż leniwe wypłyną na powierzchnię.
6. Wyjęte leniwe osącz, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
7. Odsączone i usmażone leniwe podawaj na talerzu i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!