Przepis na leniwe ze szpinakiem 📖
Składniki:- 500 g mielonego twarogu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g świeżego szpinaku, umytego i posiekanego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- śmietana (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj twaróg, jajko, mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, aż składniki się połączą. Powinna powstać gęsta masa.
2. Na dużej desce oprószonej mąką uformuj z masy kilka równomiernych wałeczków o średnicy około 2-3 cm.
3. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej wałeczki z masy twarogowej i gotuj na średnim ogniu przez około 5-6 minut, aż leniwe wypłyną na powierzchnię. Możesz gotować je partiami, aby nie przekraczać pojemności garnka.
4. Wyjmij leniwe z wrzątku za pomocą cedzaka i odstaw na bok.
5. W rondlu rozgrzej masło. Podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj posiekany szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość.
6. Dopraw szpinak solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Podawaj leniwe z szpinakiem na talerzach, układając wałeczki leniwych na spodzie i obok nałożony szpinak. Całość można podlać śmietaną, jeśli ktoś woli. Smacznego!