Przepis na leśny mech na dużą blachę 📖

Przepis na leśny mech na dużą blachę:

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 600 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 200 g sera żółtego, startego
- 1 łyżka świeżych ziół (np. rozmaryn, tymianek), posiekanych

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aż drożdże rozpoczną proces fermentacji.
2. Do naczynia z drożdżami dodajemy mąkę i sól, następnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
3. W międzyczasie podsmażamy boczek na oliwie z oliwek w dużym garnku, aż będzie chrupiący. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut, aż będą miękkie.
4. Do boczku, cebuli i czosnku dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy wszystko razem przez około 5-7 minut, aż pieczarki zmiękną.
5. Ciasto rozwałkowujemy na blachę o wymiarach około 40x30 cm, wcześniej posmarowaną olejem. Na ciasto układamy duszone składniki, a na wierzchu posypujemy startym serem i świeżymi ziołami.
6. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 25-30 minut, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące.
7. Po upieczeniu, leśny mech na dużej blasze wyjmujemy z piekarnika i kroimy na porcje.
8. Podajemy ciepłe jako główne danie lub przekąskę na przyjęciach.

Smacznego!

Podobne przepisy

leśny mech duża blacha
ciasto leśny mech duża blacha
lesny mech
leśny mech fit
sałatkę leśny mech