Przepis na lody czekoladowe domowym sposobem 📖

Przepis na domowe lody czekoladowe:

Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 100g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. Pokrusz ciemną czekoladę i umieść ją w naczyniu nad parującą wodą, aby się roztopiła. Odstaw na chwilę, aby przestygła.
2. W dużym garnku, zagotuj śmietankę kremówkę, mleko, cukier i kakao. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Pozostaw masę lodową, aby przestygła w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż ją do naczynia do lodów i umieść w zamrażarce.
5. Co godzinę, przez pierwsze 3-4 godziny, wyjmuj naczynie z zamrażarki i energicznie mieszaj masę lodo- podobnie jak ubijanie piany. Dzięki temu unikniesz powstawania kryształków lodowych i uzyskasz bardziej gładką konsystencję lodów czekoladowych.
6. Po upływie 6-8 godzin lody będą gotowe do podania. Przed podaniem możesz udekorować je posypkami, bitą śmietaną lub ulubionymi składnikami.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi, domowymi lodami czekoladowymi!

Podobne przepisy

wypiek chleba domowym sposobem
czekoladowe lody
lody czekoladowe z kakao
lody czekoladowe z maszynki
lody truskawkowe czekoladowe