Przepis na lody czekoladowe domowym sposobem 📖
Przepis na domowe lody czekoladowe:Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 100g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. Pokrusz ciemną czekoladę i umieść ją w naczyniu nad parującą wodą, aby się roztopiła. Odstaw na chwilę, aby przestygła.
2. W dużym garnku, zagotuj śmietankę kremówkę, mleko, cukier i kakao. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Pozostaw masę lodową, aby przestygła w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż ją do naczynia do lodów i umieść w zamrażarce.
5. Co godzinę, przez pierwsze 3-4 godziny, wyjmuj naczynie z zamrażarki i energicznie mieszaj masę lodo- podobnie jak ubijanie piany. Dzięki temu unikniesz powstawania kryształków lodowych i uzyskasz bardziej gładką konsystencję lodów czekoladowych.
6. Po upływie 6-8 godzin lody będą gotowe do podania. Przed podaniem możesz udekorować je posypkami, bitą śmietaną lub ulubionymi składnikami.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi, domowymi lodami czekoladowymi!