Przepis na lody truskawkowe czekoladowe 📖
Przepis na lody truskawkowe czekoladowe:Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 100g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
1. Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W rondelku zagotuj cukier z mlekiem i odstaw na bok do wystudzenia.
3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
4. W mikserze zmiksuj truskawki na gładką masę.
5. Do miski z truskawkami dodaj przestudzone mleko z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladę.
6. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno.
7. Delikatnie połącz ze sobą truskawkową masę i ubitą śmietanę.
8. Przełóż masę do pojemnika na lody, najlepiej w plastikowym przykrytym folią spożywczą.
9. Włóż pojemnik do zamrażarki na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
10. Po tym czasie lody truskawkowe czekoladowe są gotowe do podania!
Smacznego!