Przepis na lody odpustowe 📖

Przepis na lody odpustowe:

Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 ml mleka
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ulubione dodatki, np. owoce, orzechy, czekolada

Wykonanie:

1. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.

2. W misce ubij żółtka z cukrem, aż uzyskasz gładką i puszystą masę.

3. Powoli, cienką strużką, wlej podgrzane mleko do masy z żółtek, cały czas mieszając, aby połączyć składniki.

4. Wlej całą masę z powrotem do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos nabierze gęstości. Nie dopuść jednak do zagotowania.

5. Zdejmij sos z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

6. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.

7. Gdy sos waniliowy lekko przestygnie, ostrożnie, za pomocą szpatułki, wmieszaj ubitą śmietankę.

8. Dodaj dowolne dodatki, takie jak owoce, orzechy czy czekolada. Wymieszaj delikatnie.

9. Przełóż masę do formy do lodów lub pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na około 6 godzin, aż lody odpowiednio zastygną.

10. Po zamrożeniu możesz podawać lody odpustowe w wafelku, kubku lub dowolnym innym naczyniu. Smacznego!

Pamiętaj, że przepis ten można modyfikować, dodając ulubione składniki czy eksperymentując z różnymi smakami i teksturami.

Podobne przepisy

lody
lody dla psa
lody fit
lody stracciatella
lody w termomiksie