Przepis na lody sorbet malinowy 📖
Składniki:- 500g malin (świeżych lub mrożonych)
- 200g cukru
- 200ml wody
- Sok z 1 cytryny
Instrukcje:
1. Jeżeli używasz mrożonych malin, odczekaj aż rozmrożą się w temperaturze pokojowej. Świeże maliny wystarczy umyć dokładnie.
2. W rondelku wymieszaj cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
3. Maliny i rozpuszczony cukier wrzuć do blendera lub osobnej miseczki i zmiksuj na gładką masę.
4. Przelej malinową masę przez drobne sitko, aby usunąć nasiona malin.
5. Dodaj sok z cytryny do malinowej masy i dokładnie wymieszaj.
6. Przelej masę do foremki do lodów (jeśli nie masz specjalnej foremki, można również użyć blaszanej formy do pieczenia lub pojemników typu muffin).
7. Wstaw foremkę do zamrażarki na około 4-6 godzin, lub do momentu gdy lody będą całkowicie zamarznięte.
8. Po zamrożeniu, lody sorbet malinowy są gotowe do podania. Można je wyjąć z foremki, można też podać w miseczkach lub w wafelku. Smacznego!