Przepis na sorbet awokado 📖
Przepis na sorbet awokado:Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (ok. 3 limonki)
- 1/2 szklanki syropu z agawy (lub innego słodzika, np. ksylitolu)
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego (opcjonalnie, do uzyskania bardziej kremowej konsystencji)
Sposób przygotowania:
1. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Przekładamy go do blendera lub miski.
2. Do awokado dodajemy sok z limonki i syrop z agawy. Całość miksujemy lub mieszamy na gładką masę.
3. Jeśli chcemy uzyskać kremową konsystencję, dodajemy do masy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.
4. Gotową masę przekładamy do lodówki i chłodzimy przez około 1-2 godziny.
5. Schłodzoną masę przelewamy do maszyny do lodów lub wlewamy do naczynia i wkładamy do zamrażarki.
6. Jeśli używamy maszyny do lodów, postępujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli używamy zamrażarki, co 30 minut wyjmujemy naczynie i mieszamy sorbet, by zapobiec powstawaniu dużych kryształków lodu.
7. Powtarzamy czynność mieszania co 30 minut przez około 2-3 godziny lub aż sorbet będzie odpowiednio zamarznięty.
8. Gotowy sorbet awokado podajemy od razu po zamrażeniu. Smacznego!