Przepis na sorbet awokado 📖

Przepis na sorbet awokado:

Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (ok. 3 limonki)
- 1/2 szklanki syropu z agawy (lub innego słodzika, np. ksylitolu)
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego (opcjonalnie, do uzyskania bardziej kremowej konsystencji)

Sposób przygotowania:
1. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Przekładamy go do blendera lub miski.
2. Do awokado dodajemy sok z limonki i syrop z agawy. Całość miksujemy lub mieszamy na gładką masę.
3. Jeśli chcemy uzyskać kremową konsystencję, dodajemy do masy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.
4. Gotową masę przekładamy do lodówki i chłodzimy przez około 1-2 godziny.
5. Schłodzoną masę przelewamy do maszyny do lodów lub wlewamy do naczynia i wkładamy do zamrażarki.
6. Jeśli używamy maszyny do lodów, postępujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli używamy zamrażarki, co 30 minut wyjmujemy naczynie i mieszamy sorbet, by zapobiec powstawaniu dużych kryształków lodu.
7. Powtarzamy czynność mieszania co 30 minut przez około 2-3 godziny lub aż sorbet będzie odpowiednio zamarznięty.
8. Gotowy sorbet awokado podajemy od razu po zamrażeniu. Smacznego!

Podobne przepisy

lody sorbet malinowy
lody cytrynowe sorbet
lody truskawkowe sorbet
lody sorbet mango
y awokado fit