Przepis na lody tajskie oreo 📖
Składniki:- 500 ml mleka kokosowego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g ciastek Oreo (pokrojonych na mniejsze kawałki)
Instrukcje:
1. W rondelku połącz mleko kokosowe, śmietankę kremówkę, cukier i ekstrakt waniliowy. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
2. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 5 minut, ciągle mieszając. Powinna zgęstnieć.
3. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie wstaw go do lodówki na około 2 godziny, aby dobrze schłodzić masę lodową.
4. Gdy masa jest już dobrze schłodzona, przełóż ją do maszyny do lodów i przygotuj lody według instrukcji producenta. Jeśli nie masz maszyny, możesz przełożyć masę do formy odpornego na zamarzanie pojemnika i umieścić w zamrażarce. Co 30 minut wyjmuj i dokładnie wymieszaj masę, aby uniknąć powstawania dużych kryształków lodu.
5. Gdy lody są już prawie gotowe, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ciastka Oreo i delikatnie wymieszaj je z masą lodową.
6. Przełóż lody do odpowiedniego pojemnika i zamknij szczelnie. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 3-4 godziny, aby dobrze się schłodziły.
7. Podawaj lody tajskie oreo w miseczkach lub w waflach i ciesz się ich pysznym smakiem!