Przepis na lukier białkowy 📖
Przepis na lukier białkowy:Składniki:
- 1 duże białko jaja
- 250g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje:
1. W dużym misce umieść białko jaja i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, aż składniki się połączą.
2. Stopniowo dodawaj cukier puder do miski, stale mieszając, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
3. Kontynuuj mieszanie, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję do dekorowania. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody; jeśli zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
4. Gotowy lukier możesz przenieść do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Lukier białkowy jest idealny do ozdabiania ciast, muffinek, ciasteczek i innych słodkości.