Przepis na lukier moje wypieki 📖
Składniki:- 2 łyżki białka jaja
- 400 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- kilka kropel barwnika spożywczego (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj białka jaja i sok z cytryny, a następnie dodaj cukier puder stopniowo, ciągle mieszając.
2. Jeżeli chcesz nadać lukrowi kolor, dodaj kilka kropli barwnika spożywczego i wymieszaj dokładnie, aż uzyskasz pożądany kolor.
3. Powstałą masę wykorzystaj do dekoracji swoich wypieków. Możesz np. polać nią ciasto, babeczki lub uszczelnić dekoracje na ciastkach.
4. Lukier zastyga samoczynnie, więc pozwól mu na to przed podaniem lub przechowywaniem wypieków.
Gotowy lukier możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoik lub pojemniku przez kilka dni.