Przepis na mazurek moje wypieki 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cynamonu
- 300g masy makowej
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- konfitura (np. wiśniowa)
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cynamon. Dodaj żółtko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
2. W międzyczasie przygotuj masę makową. W rondelku podgrzej miod przy niewielkim ogniu. Dodaj posiekane orzechy włoskie i mieszaj przez kilka minut, aż się przypieką. Następnie dodaj masę makową oraz pokrojoną skórkę pomarańczową. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
3. Wysmaruj tortownicę (około 26 cm średnicy) masłem i wyłóż nią dno oraz boki formy.
4. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części - jedna powinna być większa (2/3), a druga mniejsza (1/3). Większą część ciasta rozwałkuj na wymiar dna tortownicy i wyłóż nią jej dno. Nałóż masę makową.
5. Z pozostałej części ciasta uformuj "wstążki" i ułóż je na masie makowej tworząc kratkę.
6. Wymieszaj delikatnie jajka i posmaruj nimi wstążki ciasta.
7. Wstaw foremkę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 30 minut, aż ciasto nabierze złocisto-brązowego koloru.
8. Po upieczeniu wyjmij mazurek z piekarnika i ostudź go. Następnie wyjmij z formy i ozdób wierzch konfiturą, np. wiśniową.
Smacznego!