Przepis na majonez kielecki 📖
Przepis na majonez kielecki:Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. W misce umieść żółtko i musztardę. Dokładnie wymieszaj, aż połączą się składniki.
2. Stopniowo, małymi porcjami, dodawaj olej. Ważne jest, aby cały czas energicznie mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Gdy olej będzie dobrze wymieszany, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
4. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki i spróbuj, dokładając przyprawy według własnego gustu.
5. Przelej majonez do słoika i przechowuj w lodówce.
Twój domowy majonez kielecki jest gotowy do podania. Smacznego!