Przepis na majonez w termomiksie 📖
Oto przepis na domowy majonez przygotowany w termomiksie:Składniki:
- 2 żółtka
- 250 ml oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Instrukcje:
1. Włóż do naczynia termomiksia żółtka, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamknij naczynie.
2. Włącz termomiks na prędkość 3 i stopniowo dodawaj olej przez otwór w pokrywie. Dodawaj go powoli, na cienki strumień, aby składniki dobrze się połączyły. Proces mieszania powinien trwać około 2-3 minut, aż uzyskasz gładką konsystencję.
3. Gdy majonez jest gotowy, wyłącz termomiks. Przelej go do słoika i przechowuj w lodówce do wykorzystania.
Teraz masz świeży i pyszny domowy majonez gotowy do użycia w sałatkach, kanapkach lub jako dip do warzyw czy frytek!