Przepis na makaron do ravioli 📖

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Zrób wgłębienie w mące i wbić do niego jajka.
3. Delikatnie rozmieszaj jajka widelcem, stopniowo łączając je z mąką. Dodaj oliwę.
4. Zagnieć ciasto na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość wody. Jeśli jest zbyt kleiste, dodaj mąki.
5. Gdy ciasto jest gotowe, owiń je w folię spożywczą i pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Po upływie czasu ciasto można rozwałkować na cienką warstwę.
7. Przy pomocy foremek do ravioli lub szklanki wyciąć okręgi ciasta.
8. Na połowę okręgu nałóż farsz według swojego wyboru.
9. Złóż drugą połowę okręgu ciasta i dokładnie zlepić brzegi.
10. Ravioli ugotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
11. Wyjąć gotowe ravioli łyżką cedzakową i podawać z ulubionym sosem i dodatkami. Smacznego!

Podobne przepisy

makaron ravioli
sałatkę ravioli
makaron z jaj
makaron
makaron fit