Przepis na zapiekany makaron z jabłkami 📖
Składniki:- 250g makaronu świderki
- 4 jabłka (np. słodkie, kwaśne lub mieszane)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki tartego sera
Przygotowanie:
1. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź go i odstaw na bok.
2. Obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w plasterki lub mniejsze kawałki.
3. Rozgrzej patelnię i dodaj masło. Wrzuć pokrojone jabłka i obsmaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Wsyp cukier brązowy, cynamon i sok z cytryny. Całość smaż przez kolejne 2-3 minuty.
5. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka, mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
6. Przełóż ugotowany makaron do naczynia żaroodpornego. Na wierzch rozłóż uprzednio przygotowane jabłka.
7. Zalej wszystko przygotowanym wcześniej mlecznym sosem.
8. Posyp wierzch startym serem.
9. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy wierzch nabierze złotego koloru.
10. Gotowy zapiekany makaron z jabłkami podawaj od razu, ciepły. Smacznego!