Przepis na makaron nadziewany 📖

Oto przepis na makaron nadziewany:

Składniki:
- 250 g makaronu do lasagne
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, starta
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g sera żółtego, startego
- 2 jajka
- 250 g sera ricotta
- Sól
- Pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zezłociste.
3. Dodaj mięso mielone, marchewkę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (oregano, tymianek, sól, pieprz). Smaż wszystko razem, aż mięso będzie dobrze podsmażone i miękko.
4. Do mięsa dodaj passatę pomidorową i cukier. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
5. W misce wymieszaj ricottę, połowę startego sera żółtego oraz jajka. Dopraw solą i pieprzem.
6. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłóż trochę mięsnego sosu. Następnie ułóż jedną warstwę gotowego makaronu.
7. Na każdej płacie makaronu wyłóż łyżkę nadzienia z serem ricotta i jajkami, a następnie zawiń w rulon.
8. Ułóż zrolowane plastry makaronu na sosie mięsnym w naczyniu. Powtórz ten proces aż do wykorzystania wszystkich składników.
9. Na wierzch rozłóż pozostały mięsny sos i posyp startym serem żółtym.
10. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
11. Piecz przez około 30 minut, aż ser się roztopi i makaron będzie miękki.
12. Po upieczeniu odstaw na chwilę, aby przestygł i stężał.
13. Pokrój na porcje i podawaj np. z sałatą. Smacznego!

Podobne przepisy

makaron nadziewany mielonym
makaron nadziewany mięsem mielonym
makaron rurki nadziewany mięsem mielonym
makaron cannelloni nadziewany miesem mielonym
omlet nadziewany