Przepis na makaron po hiszpańsku 📖

Makaron po hiszpańsku, zwany również makaronem a la española, to pyszne danie o intensywnych smakach i aromacie. Oto prosty przepis na to pyszne danie:

Składniki:
- 250g makaronu (np. linguine lub spaghetti)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
- 400g passaty pomidorowej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
- Perełki mozzarelli i świeże listki bazylii do dekoracji

Instrukcje:

1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż około 5 minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.

3. Dodaj pokrojoną paprykę czerwoną i chili (jeśli używasz) i smaż przez kolejne 5 minut, aż papryka zmięknie.

4. Wlej passatę pomidorową do rondla i dodaj suszone oregano, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać również czerwone wino, które doda dodatkowej głębi smaku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby połączyły się smaki.

5. Dodaj ugotowany makaron do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć makaron sosem.

6. Przełóż makaron po hiszpańsku do głębokich talerzy. Dekoruj danie perełkami mozzarelli i świeżymi listkami bazylii. Podawaj od razu i delektuj się smakiem hiszpańskiego makaronu!

Smacznego!

Podobne przepisy

po hiszpańsku
pierogi po hiszpańsku
jajecznice po hiszpańsku
naleśniki po hiszpańsku
jajko po hiszpańsku