Przepis na makaron razowy 📖
Składniki:- 250g makaronu razowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 200g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek, posiekany (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotuj wodę, dodaj trochę soli i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
2. W międzyczasie, w małej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż lekko się zeszklią.
3. Dodaj paprykę i podsmażaj przez kolejne 3-4 minuty, aż będzie miękka.
4. Dołącz pokrojone pomidory, oregano i bazylia. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj, aż składniki się połączą i sos pomidorowy zgęstnieje trochę. Możesz dodać trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
5. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i przelej do większego garnka. Dodaj przygotowany sos pomidorowy i delikatnie wymieszaj, żeby makaron został dobrze pokryty sosem.
6. Przełóż na talerze i posyp posiekanym koperkiem, jeśli używasz.
7. Smacznego!