Przepis na makaron z kremowym sosem 📖

Składniki:
- 250g makaronu (np. penne lub fusilli)
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 250ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- 100g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. W międzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.
3. Dodaj posiekany czosnek i cebulę. Smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Następnie wlej śmietankę kremówkę do patelni, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień.
5. Dodaj starty parmezan i kontynuuj mieszanie, aż sos zgęstnieje i ser się całkowicie rozpuści.
6. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i dodaj do sosu. Delikatnie wymieszaj, aby każdy kawałek makaronu został pokryty sosem.
8. Podawaj natychmiast, posypując świeżymi ziołami na wierzchu.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z sosem
polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie
makaron z sosem czekoladowym
makaron z sosem jogurtowym
makaron z sosem carbonara