Przepis na makaron z sosem jogurtowym 📖

Przepis na makaron z sosem jogurtowym:

Składniki:
- 200g makaronu (np. penne, spaghetti)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki świeżego posiekanego kopru
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odstaw na bok.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
3. W misce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny, posiekany koperek, sól i pieprz.
4. Dodaj sos jogurtowy do cebuli i czosnku na patelni. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, mieszając cały czas, aż sos się zagęści.
5. Dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
6. Podawaj natychmiast, posypany dodatkowym koperkiem jako dekorację.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka z sosem jogurtowym
makaron z sosem
makaron z sosem cebulowym
makaron z sosem chili
makaron z serem i sosem