Przepis na makaron z rabarbarem 📖
Składniki:- 300g makaronu (np. penne lub tagliatelle)
- 3 szklanki rabarbaru, pokrojonego na kawałki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- Sól i pieprz do smaku
- Ser parmezan do posypania
Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok.
2. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj pokrojony rabarbar do patelni i smaż przez około 5 minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie rozpadnie się zupełnie.
4. Wlej bulion warzywny do patelni z rabarbarem i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż się zagotuje.
5. Dodaj śmietanę do sosu rabarbarowego i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje nieco.
6. Dodaj ugotowany makaron do sosu rabarbarowego i dokładnie wymieszaj, aby makaron był równomiernie pokryty sosem.
7. Przełóż makaron z rabarbarem na talerze i posyp startym serem parmezanem.
8. Smacznego!