Przepis na makaron z ricottą 📖

Składniki:
- 300g makaronu (np. fusilli, penne)
- 250g ricotty
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka świeżego szpinaku, posiekanego
- Sok z jednej cytryny
- Oliwki czarne, bez pestek, posiekane
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym garnku ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie wydzielać aromat.
3. Dodaj posiekany szpinak i smaż, aż zwiędnie i zmięknie.
4. Wsyp ricottę do rondla z szpinakiem i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i ricotta stanie się kremowa.
5. Dodaj sok z cytryny i oliwki czarne. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
6. Wrzuć ugotowany makaron do rondla z sosem ricotta i delikatnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem.
7. Przełóż makaron z ricottą do miseczek i podawaj od razu.
8. Możesz posypać makaron świeżym posiekanym koperkiem lub startym parmezanem, jeśli lubisz.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z serem ricotta
makaron ze szpinakiem i ricotta
makaron z ricottą i suszonymi pomidorami
gofry ricotta
tartę z ricottą