Przepis na makaron z serem żółtym i boczkiem 📖
Składniki:- 300g makaronu (np. świderki)
- 200g sera żółtego, startego
- 150g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Gotuj makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie, podsmaż boczek na patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz, pozostawiając tłuszcz z boczku na patelni.
3. W tej samej patelni, na pozostawionym tłuszczu, podsmaż cebulę i czosnek przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj masło i ser żółty do patelni, mieszaj aż ser się rozpuści.
5. Następnie, wlej śmietankę kremówkę i kontynuuj mieszanie, aż sos zgęstnieje lekko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Odsącz makaron, wróć go do garnka i wlej przygotowany sos serowy. Dokładnie wymieszaj, aby makaron był równomiernie pokryty sosem.
7. Podawaj z chrupiącym boczkiem na wierzchu oraz posiekaną natką pietruszki do dekoracji.
Gotowe! Smacznego!