Przepis na makaron zapiekany z serem żółtym 📖

Składniki:
- 250g makaronu (np. penne lub muszelki)
- 200g sera żółtego, startego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500ml mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Zagotuj osoloną wodę w garnku i gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Po ugotowaniu odcedź go.

2. W tym czasie przygotuj sos serowy. W małym garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładka masa (rozpuszczoną mąkę nazywamy "zasmażką").

3. Stopniowo wlej mleko do zasmażki, ciągle mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek. Gotuj sos na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji gładkiego sosu.

4. Dodaj starty ser żółty do sosu serowego i wymieszaj, aż ser się całkowicie rozpuści. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Mieszaj obniżając temperaturę ognia, aż sos będzie gładki i dobrze połączony.

5. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem serowym i przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

6. Posyp wierzch makaronu startym serem żółtym.

7. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz zapiekankę przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch nabierze złocistego koloru i ser będzie całkowicie roztopiony.

8. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, poczekaj chwilę, aby przestygła i stężała, a następnie podawaj i ciesz się pysznym, kremowym makaronem zapiekanym z serem żółtym!

Podobne przepisy

zapiekany makaron z serem
makaron zapiekany z serem i pieczarkami
makaron zapiekany z serem i kurczakiem
makaron z zoltym serem
makaron z serem żółtym