Przepis na makaron z sosem beszamel 📖

Składniki:
- 250g makaronu
- 40g masła
- 40g mąki
- 500ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- opcjonalnie dodatki: starty ser do posypania

Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź.
2. W innym garnku roztop masło na średnim ogniu.
3. Dodaj mąkę i mieszaj ciągle przez około 1 minutę, aż uzyskasz jednolitą masę.
4. Stopniowo wlej mleko do garnka, stale mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.
5. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową według własnego smaku. Mieszaj, aby składniki się połączyły.
7. Dodaj odcedzony makaron do sosu beszamelowego i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
8. Podawaj na talerzach z dodatkiem startego sera, jeśli tego chcesz.

Smacznego!

Podobne przepisy

beszamel do lasagne
makaron z sosem
makaron z sosem z pieczarkami
makaron z sosem prosty
makaron z sosem ze szpinakiem