Przepis na makaron z twarogiem i cebulą 📖
Składniki:- 250g makaronu (np. penne lub fusilli)
- 200g twarogu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy.
2. W międzyczasie, cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż zmięknie i lekko się zrumieni.
4. Do cebuli dodajemy twaróg i mieszamy, aż się rozpuści i połączy z cebulą. Możemy użyć widelca do dokładnego rozdrobnienia twarogu.
5. Następnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na niskim ogniu przez około 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
6. Do gotowego sosu dodajemy odcedzony makaron i delikatnie mieszamy, aby pokryć go równomiernie sosem.
7. Gotowe danie podajemy na talerzach, możemy udekorować je świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Smacznego!