Przepis na makaron ze szpinakiem i jogurtem 📖

Składniki:
- 250 g makaronu
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.

2. Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

3. W średnim rozmiarze patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy przez około 1 minutę, aż czosnek się zezłoci.

4. Dodajemy pokrojony szpinak i smażymy przez około 3-4 minuty, aż zmięknie.

5. Do patelni dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, aby dobrze połączył się z szpinakiem. Gotujemy przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu, aż sos się zagęści.

6. Dodajemy ugotowany makaron do sosu ze szpinakiem i jogurtem, dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył się sosem.

7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać ulubione przyprawy, takie jak oregano czy bazylia, aby nadać danie dodatkowego smaku.

8. Podajemy od razu, można udekorować listkami świeżego szpinaku.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z jogurtem naturalnym
makaron z jogurtem greckim
makaron z e szpinakiem
makaron ze szpinakiem
makaron ze szpinakiem fit y