Przepis na babkę włoską 📖

Przepis na babkę włoską:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g cukru
- 180g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W większej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
2. W drugiej misce utrzyj masło oraz cukier na gładką masę.
3. Dodaj do masy z masłem jedno jajko na raz, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Dodaj ekstrakt waniliowy do masy jajecznej i ponownie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej, mieszając wszystko dokładnie, aż składniki się połączą.
6. Przełóż połowę ciasta do drugiej miski i dodaj do niej kakao, mieszając aż do uzyskania jednolitego koloru.
7. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp mąką.
8. Na dno formy wyłóż kilka łyżek jasnego ciasta, a następnie ciemnego, i tak na przemian, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Wierzch babki równomiernie wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
10. Piecz babkę w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, do momentu gdy będzie puszysta i złocista.
11. Gdy babka się upiecze, wyjmij ją z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
12. Gotową babkę włoską możesz podać posiekaną w kawałki, posypaną cukrem pudrem lub polaną czekoladą.

Smacznego!

Podobne przepisy

wloska
lazanię włoską
beza włoska
włoską focaccia
carbonare wloska