Przepis na makaroniki na bezie francuskiej 📖

Przepis na makaroniki na bezie francuskiej:

Składniki:
- 125g mielonego migdałowego
- 225g cukru pudru
- 110g białek jajek (ok. 4 jajka)
- 30g cukru
- kilka kropel barwnika spożywczego (opcjonalnie)

1. Przed rozpoczęciem przygotowań, należy przygotować blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

2. W misce, należy wymieszać mielone migdały i cukier puder, a następnie przesiać przez sito.

3. Białka oddzielamy od żółtek. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania, stopniowo dodajemy cukier, aż masa nabierze połysku.

4. Następnie dodajemy delikatnie przesiany wcześniej migdałowy cukier puder do piany z białek. Całość delikatnie mieszamy, wykonując ruchy spiralne, aby nie utracić objętości masy.

5. Jeśli chcemy nadać makaronikom kolor, dodajemy parę kropel barwnika spożywczego i delikatnie mieszamy.

6. Przygotowaną masę nakładamy na równe porcje na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia.

7. Po nałożeniu masy, blachę delikatnie stukamy o powierzchnię, aby ewentualne pęcherzyki powietrza uniosły się na wierzch.

8. Pozostawiamy makaroniki na około 30 minut, aby lekko wyschły i zrobiła się na nich skorupka.

9. W tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni Celsius.

10. Po upływie 30 minut, wkładamy blachę z makaronikami do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż będą lekko poddarte i ładnie rumiane.

11. Po upieczeniu, wyjmujemy makaroniki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

12. Gotowe makaroniki można podawać od razu lub przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaroniki na bezie włoskiej
karkówkę w zupie cebulowej francuskiej
n makaroniki
makaroniki
makaroniki z migdałów