Przepis na makarony ze szpinakiem 📖
Przepis na makarony ze szpinakiem:Składniki:
- 250g makaronu (np. penne, fusilli)
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Ser parmezan do posypania (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj osolonym wodę i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, ale zachowaj niewielką ilość wody z gotowania.
2. W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż aż staną się miękkie i lekko zezłociste.
3. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zwiędnie i zmięknie.
4. Dodaj odcedzony makaron do rondla z szpinakiem i cebulą. Delikatnie wymieszaj, dodając trochę wody z gotowania, jeśli mieszanka wydaje się sucha. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Podgrzej całość przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą i ogrzeją.
6. Przełóż makaron ze szpinakiem na talerze i posyp parmezanem, jeśli chcesz.
7. Gotowe! Makaron ze szpinakiem jest świetny jako danie samo w sobie lub jako dodatek do mięsa lub drobiu. Smacznego!