Przepis na makarony ze szpinakiem 📖

Przepis na makarony ze szpinakiem:

Składniki:
- 250g makaronu (np. penne, fusilli)
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Ser parmezan do posypania (opcjonalnie)

Instrukcje:

1. W dużym garnku zagotuj osolonym wodę i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, ale zachowaj niewielką ilość wody z gotowania.

2. W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż aż staną się miękkie i lekko zezłociste.

3. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zwiędnie i zmięknie.

4. Dodaj odcedzony makaron do rondla z szpinakiem i cebulą. Delikatnie wymieszaj, dodając trochę wody z gotowania, jeśli mieszanka wydaje się sucha. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Podgrzej całość przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą i ogrzeją.

6. Przełóż makaron ze szpinakiem na talerze i posyp parmezanem, jeśli chcesz.

7. Gotowe! Makaron ze szpinakiem jest świetny jako danie samo w sobie lub jako dodatek do mięsa lub drobiu. Smacznego!

Podobne przepisy

makarony
makarony fit
makarony z kurczakiem
makarony z sosem
makarony dietetyczne