Przepis na makłowicz naleśniki 📖

Przepis na makłowicz naleśniki:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dżem owocowy (np. truskawkowy lub malinowy) do nadziewania
- Cukier puder do posypania

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj jajka i olej, następnie stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uzyskać jednolite, gładkie ciasto.
3. Rozgrzej patelnię naleśnikową lub zwykłą patelnię o grubym dnie na średnim ogniu.
4. Na rozgrzaną patelnię wlej cienką warstwę ciasta i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni.
5. Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor (ok. 2-3 minuty z każdej strony).
6. Przełóż smażony naleśnik na talerz, połóż na środku łyżkę dżemu, a następnie zwiń go w rulon.
7. Powtórz kroki 4-6 dla pozostałego ciasta.
8. Nałożone naleśniki możesz podgrzać w piekarniku przez kilka minut lub serwować od razu.
9. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół makłowicz
gulasz wołowy makłowicz
fasolka po bretońsku makłowicz
vitello tonnato makłowicz
naleśniki robie naleśniki