Przepis na rosół makłowicz 📖
Przepis na rosół makłowicza:Składniki:
- 1,5 kg mięsa drobiowego (np. kurczaka)
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 selera korzeniowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
1. Mięso drobiowe umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać je zimną wodą, tak aby pokryła mięso.
2. Zagotować wodę, a następnie zdjąć z ognia i odczekać kilka minut. Usunąć powstałą pianę.
3. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na większe kawałki.
4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
5. Czosnek obrać i drobno posiekać.
6. Por umyć i pokroić na plastry.
7. Do garnka z mięsem dodać pokrojone warzywa, cebulę, czosnek, por, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
8. Ponownie zagotować rosół, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą.
9. W trakcie gotowania usuwać osad powstały na powierzchni rosółka za pomocą łyżki cedzakowej.
10. Gotowy rosół odcedzić przez gęste sito lub gazę.
11. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!