Przepis na rosół makłowicz 📖

Przepis na rosół makłowicza:

Składniki:
- 1,5 kg mięsa drobiowego (np. kurczaka)
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 selera korzeniowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania

Wykonanie:
1. Mięso drobiowe umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać je zimną wodą, tak aby pokryła mięso.
2. Zagotować wodę, a następnie zdjąć z ognia i odczekać kilka minut. Usunąć powstałą pianę.
3. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na większe kawałki.
4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
5. Czosnek obrać i drobno posiekać.
6. Por umyć i pokroić na plastry.
7. Do garnka z mięsem dodać pokrojone warzywa, cebulę, czosnek, por, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
8. Ponownie zagotować rosół, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą.
9. W trakcie gotowania usuwać osad powstały na powierzchni rosółka za pomocą łyżki cedzakowej.
10. Gotowy rosół odcedzić przez gęste sito lub gazę.
11. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

makłowicz naleśniki
vitello tonnato makłowicz
gulasz wołowy makłowicz
fasolka po bretońsku makłowicz
a la rosół