Przepis na vitello tonnato makłowicz 📖

Przepis na Vitello Tonnato według Roberta Makłowicza:

Składniki:
- 600g cielęcego rostbefu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 selera naciowego
- 1 cytryna
- 250ml bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 200g tuńczyka w oleju
- 2 filety anchois
- 1/4 szklanki majonezu
- 2 łyżki kaparów
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler naciowy i połowę cytryny pokrojoną na plastry.
2. Gdy woda wrze, dodaj mięso i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
3. Wyjmij mięso z garnka i odstaw je do ostygnięcia.
4. W osobnym garnku zagotuj bulion warzywny i gotuj go na małym ogniu przez około 10 minut.
5. Wkładaj tuńczyka (o odcedzonym oleju), anchois i jajko do miksera. Dodaj sok z całej cytryny.
6. Miksuj składniki, stopniowo dolewając gorący bulion, aż otrzymasz jednolitą, gładką masę.
7. Dodaj majonez i kapary do miksera i ponownie zmiksuj na gładką masę. Jeśli uzyskasz za gęstą konsystencję, dodaj trochę wody mineralnej.
8. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
9. Schłodzone mięso pokrój w cienkie plastry.
10. Na półmisku ułóż plasterki mięsa warstwowo, a pomiędzy nimi sosem tuńczykowym.
11. Dekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki.
12. Przed podaniem włóż Vitello Tonnato do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzone.

Smacznego!

Podobne przepisy

vitello tonnato
vitello tonnato sos
vitello tonnato oryginalny
vitello tonnato recipe
vitello tonnato z indyka