Przepis na vitello tonnato makłowicz 📖
Przepis na Vitello Tonnato według Roberta Makłowicza:Składniki:
- 600g cielęcego rostbefu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 selera naciowego
- 1 cytryna
- 250ml bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 200g tuńczyka w oleju
- 2 filety anchois
- 1/4 szklanki majonezu
- 2 łyżki kaparów
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler naciowy i połowę cytryny pokrojoną na plastry.
2. Gdy woda wrze, dodaj mięso i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
3. Wyjmij mięso z garnka i odstaw je do ostygnięcia.
4. W osobnym garnku zagotuj bulion warzywny i gotuj go na małym ogniu przez około 10 minut.
5. Wkładaj tuńczyka (o odcedzonym oleju), anchois i jajko do miksera. Dodaj sok z całej cytryny.
6. Miksuj składniki, stopniowo dolewając gorący bulion, aż otrzymasz jednolitą, gładką masę.
7. Dodaj majonez i kapary do miksera i ponownie zmiksuj na gładką masę. Jeśli uzyskasz za gęstą konsystencję, dodaj trochę wody mineralnej.
8. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
9. Schłodzone mięso pokrój w cienkie plastry.
10. Na półmisku ułóż plasterki mięsa warstwowo, a pomiędzy nimi sosem tuńczykowym.
11. Dekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki.
12. Przed podaniem włóż Vitello Tonnato do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzone.
Smacznego!