Przepis na makowiec biszkoptowy 📖

Składniki:

- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę.
2. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie.
4. Dodaj mak, cukier waniliowy i sok z cytryny. Wymieszaj.
5. Ostrożnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
6. Napełnij formę do pieczenia ciasta i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
7. Piecz przez około 40 minut, aż ciasto będzie suche i miękkie w dotyku.
8. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
9. Możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

omlet biszkoptowy
omleta biszkoptowy
mazurek biszkoptowy
tort biszkoptowy
jabłecznik biszkoptowy z budyniem