Przepis na omlet biszkoptowy 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- olej lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Do żółtek dodajemy cukier i energicznie ucieramy mikserem, aż masa zgęstnieje.
4. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i mleko do żółtek. Mieszamy wszystko dokładnie.
5. Następnie dodajemy ubite białka do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, aby nie zniszczyć piany.
6. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej lub masło.
7. Na patelnię wlewamy przygotowaną masę jajeczną.
8. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty z jednej strony, a następnie delikatnie przewracamy omlet i smażymy kolejne 2-3 minuty z drugiej strony.
9. Gotowy omlet biszkoptowy możemy podawać na gorąco, posypany cukrem pudrem lub polany ulubionym sosem.

Smacznego!

Podobne przepisy

omlet biszkoptowy z kremem budyniowym
makowiec biszkoptowy
mazurek biszkoptowy
tort biszkoptowy
omleta biszkoptowy