Przepis na omleta biszkoptowy 📖
Składniki:- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- Opcjonalnie: wanilia lub cytryna do smaku
Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. Dodaj do żółtek cukier i miksuj, aż powstanie puszysta masa.
4. Dodaj do masy żółtkowej mąkę, proszek do pieczenia, masło i mleko. Możesz także dodać odrobinę wanilii lub soku z cytryny dla smaku.
5. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki.
6. Dodaj ubite białka do masy biszkoptowej i delikatnie wymieszaj je, starając się nie rozbić piany.
7. Na rozgrzanej patelni rozpuść trochę masła.
8. Wylej masę na patelnię, tworząc okrągłą warstwę.
9. Smaż omlet na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż zacznie się delikatnie ściągać na brzegach.
10. Delikatnie odwróć omlet i smaż drugą stronę przez kolejne 1-2 minuty.
11. Przenieś omlet na talerz i podawaj jeszcze ciepły.
Możesz go także dowolnie wypełnić ulubionymi dodatkami, takimi jak ser, szynka, warzywa czy zioła. Smacznego!