Przepis na mazurek biszkoptowy 📖
Składniki:- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 150 g wiórków kokosowych
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 300 g owoców (np. truskawki, maliny, śliwki)
Przygotowanie:
1. Jajka oddzielamy na żółtka i białka.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając 100 g cukru.
3. Do utartej piany dodajemy żółtka, resztę cukru, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
4. Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy o średnicy około 24 cm.
5. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
6. Po upieczeniu studzimy biszkopt, a następnie wyjmujemy z formy.
7. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę podsmażamy, aż się zrumienią.
8. W osobnym rondelku gotujemy mleko, dodajemy cukier i budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciągle mieszając, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż masa zgęstnieje.
9. Biszkopt przekładamy na paterę i smarujemy powstałym budyniem.
10. Na wierzchu układamy owoce, równomiernie rozłożone.
11. Na koniec posypujemy wszystko prażonymi wiórkami kokosowymi.
12. Mazurek odstawiamy do schłodzenia, aż budyniowa masa stężeje.
Mazurek biszkoptowy gotowy! Teraz można go podać na świątecznym stole i cieszyć się smakiem. Smacznego!