Przepis na makowiec czekoladowy 📖

Składniki:
- 300g maku
- 100g migdałów
- 150ml mleka
- 150g cukru
- 150g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
1. Zmiel migdały na mąkę.
2. Mak zmiel na pulchną masę w młynku do kawy.
3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
4. Oddziel białka od żółtek.
5. Miksuj żółtka z cukrem waniliowym i 100g cukru do otrzymania puszystej masy.
6. W osobnej misce umieść przesianą mąkę, proszek do pieczenia, migdały, mak, sól i dobrze wymieszaj.
7. Dodaj do masy jajecznej stopioną czekoladę, mleko i mieszankę suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Ubij białka na sztywną pianę, dodając kolejno 50g cukru.
9. Powoli dodaj ubitą pianę do reszty składników, delikatnie mieszając, aby masa była lekko puszysta.
10. Formę do pieczenia (np. keksówkę) wysmaruj masłem i posyp mąką.
11. Przelej masę makowca do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
12. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
13. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien wyjść suchy).
14. Po upieczeniu wyjmij makowiec z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
15. Gotowy makowiec czekoladowy można podać posypany cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

makowiec
sernik makowiec
soczysty makowiec
polski makowiec
lukier na makowiec