Przepis na sernik makowiec 📖

Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 200 g maku
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Mak zmiel w młynku lub utrzyj w moździerzu na drobny pył.
2. W rondlu rozpuść masło, dodaj zmielony mak, cukier i szklankę mleka. Całość gotuj, aż masa zgęstnieje. Następnie wystudź.
3. W osobnej misce wymieszaj ser twarogowy, cukier waniliowy, mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
4. Do masy dodaj po jednym żółtku, dokładnie mieszając między każdym dodaniem.
5. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
6. Wylej połowę masy serowej na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy około 20 cm.
7. Na masę serową równomiernie rozprowadź warstwę maku.
8. Na mak wylej resztę masy serowej.
9. Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.
10. Po upieczeniu, ostudź sernik i schłódź w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
11. Gdy sernik jest dobrze schłodzony, wyjmij go z formy i podawaj pokrojony na porcje.

Smacznego!

Podobne przepisy

makowiec
makowiec czekoladowy
makowiec wielkanocny
polski makowiec
makowiec zawijany