Przepis na makowiec mojej babci 📖

Przepis na makowiec babci:

Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 i ½ szklanki maku
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i przygotuj formę o średnicy 20-22 cm.

2. Oddziel żółtka od białek jajek. W misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i utrzyj aż do połączenia składników.

3. Dodaj stopniowo żółtka, ciągle mieszając.

4. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

5. Wlej mleko i delikatnie wymieszaj trzepaczką.

6. W innej misce wymieszaj mak, cukier i cynamon.

7. Wlej oliwę i wymieszaj.

8. Do formy wlej połowę ciasta, a następnie równomiernie rozłóż mak.

9. Wierzch przykryj resztą ciasta.

10. Piecz ciasto w piekarniku przez około godzinę, aż do momentu, gdy patyczek wrzucony w środek wychodzi czysty.

11. Ostudź ciasto przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pączki mojej babci
jabłecznik mojej babci
gołąbki domowe mojej babci
gulasz mojej mamy
makowiec