Przepis na makowiec wielkanocny 📖

Składniki:
- 400g maku mielonego
- 200ml mleka
- 200g cukru
- 200g masła
- 200g bakalii (np. rodzynki, orzechy)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300g mąki pszennej

Przygotowanie:
1. Mak zalej wrzącym mlekiem i odstaw na 20 minut do napęcznienia.
2. W międzyczasie ucieraj masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
3. Do masy masłowej dodaj miód, skórkę cytrynową oraz cukier waniliowy, wymieszaj.
4. Do napęczniałego maku dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Następnie dodaj masę masłową do maku i ponownie dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
6. W kolejnym kroku dodaj bakalie (rodzynki, orzechy) i delikatnie wymieszaj.
7. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę makową.
8. Wstaw makowiec do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 50-60 minut, aż wyrośnie i zostanie złocisty.
9. Po upieczeniu wyjmij makowiec z formy i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

makowiec
sernik makowiec
soczysty makowiec
lukier na makowiec
makowiec zawijany