Przepis na makowiec zawijany 📖

Składniki:
- 500g maku zmielonego
- 150g cukru
- 150g masła
- 3 jajka
- 200ml mleka
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło i jajka, następnie zagnieć ciasto.
3. Odstaw ciasto na 30 minut w lodówce.
4. W międzyczasie w rondlu zagotuj mleko i śmietanę.
5. Dodaj do gotujących się płynów mak i gotuj mieszając przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje.
6. Schłodź masę makową.
7. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
8. Na środek ciasta wyłóż masę makową.
9. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, formując roladę.
10. Przełóż roladę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
11. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz około 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane.
12. Po upieczeniu ostudź, a następnie podawaj w kawałkach.

Podobne przepisy

makowiec zawijany rolada makowa
ciasto drożdżowe na makowiec zawijany
makowiec
polski makowiec
soczysty makowiec